kaleidoskop raznih kapljica https://blog.dnevnik.hr/mhsvabica

ponedjeljak, 23.11.2009.

DVORSKA KULA KARLSRUHEA - ZANIMLJIVI POGLEDI

Dragi moji čitatelji-prijatelji,
ovaj put Vas želim malo voditi u i na dvorsku kulu mog grada Karlsruhea.

Na ovoj prvoj slici vidite sami dvorac kada mu se približite s južne strana, s gradskog centra. Temeljni kamen bio je položen 17. srpnja 1715. godine.. Sve do 1919. godine tu su stanovali plemeni grofovi od Badena, a kako su ga oni napustili, dvorac je služio, i služi i dan danas kao muzej.

Image Hosted by ImageShack.us

Dvorska kula je centar/ sredina ne samo samoga dvorca, već i cijeloga grada Karlsruhea - do nje vode 32 puteva koji su sasvim simetrični i izgledaju kao strijele sunca.

Image Hosted by ImageShack.us

I sada ćemo se popeti na kulu - ne bojte se, ima sveukupno svega 159 stepenica! Glavni dio je četvrtasto stepeništo (hvala Ti na ispravku, dragi ddadd) , koje Vam nudi zanimljive prizore...

Image Hosted by ImageShack.us

i golica na slikanje iz raznih perspektiva...

Image Hosted by ImageShack.us

A gornji dio je okruglasto stepenište, koje nas vodi neposredno do okružne terase na vrhu kule.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvi pogled s kule pada na istok, zapravo na dvorski zapadan-istočan put, koji koriste prije svega studenti kao "glavnu pistu" između sveučilišta s bibliotekom i menzom na istoku i visokog tehničkog i pedagoškog fakulteta s novom menzom na zapadu Karlsruhea...

Image Hosted by ImageShack.us

Put s lijeve strane (slijedeći doj "studentske piste") vodi pravac do ovdašnjeg nogometskog "Wildparkstadiona" našega kluba KSC-a.

Image Hosted by ImageShack.us

I jedan pgled na samu jesen, tj. na stabla u zadnoj fazi jeseni... jer za nekoliko dana, sa sljedećom kišom sva će ta stabla biti lišena i zadnjega lišća...

Image Hosted by ImageShack.us

I ovako izgleda meni drago dvorsko jezero na sjeveru dvorskoga parka u kasno-jesenjem ruhu...

Image Hosted by ImageShack.us

Bacimo li naš pogled na južnu stranu, vidimo spomenik osnivatelja ovoga grada, Markgrofa Karla Wilhelma od Badena, a iza njega i piramidu ispod kojoj on odavno već miruje u zadnjem, vječnom svom snu. Ta je piramida ujednom i simbol samoga grada Karlsruhea (A iza nje već je postavljena ovogodišnja jelka, jer tu će se u četvrtak otvoriti božićni zajam, naš 38. "Christkindlesmarkt").

Image Hosted by ImageShack.us

I još jedan panoramski pogled na južni dio dvorca i grada... na lijevoj strani vidite našu Gradsku crkvu, a na desnoj strani ona stara kula je dio našega " Rathausa" (gradske vijećnice).

Image Hosted by ImageShack.us

Polako se spusti suton, nebo se blago počelo rumeniti, i odjednom bilo je puno vrana i njihovih zvukova.

Image Hosted by ImageShack.us

Ali ovaj par tu gore to valjda nije ni primijetilo, zagrljeno gleda prema zapadu...

Image Hosted by ImageShack.us

Možda su oni uživali u pomatranje igre boje sutonskog neba...?

Image Hosted by ImageShack.us

Ili su se možda i oni divili izlazećem mjesecu...?

Image Hosted by ImageShack.us


I samo malo kasnije već se spustio mrak. Evo još jedan panoramski pogled prema jugu...pogled dosegne čak do ruba "Švarcvalda" ispod ružičastog horizonta,

Image Hosted by ImageShack.us

i tako to izgleda kada se gleda dolje niz kulu, na krov i predvorje večernjeg dvorca.

Image Hosted by ImageShack.us

Spustimo se opet dolje, jer u 17:00 sati zaključavaju uspon na kulu (Boravila sam još malo u muzeju, snimajući nešto i za Vas, za ovaj blog ovdje, ali objavit ću to drugom prilikom ).

Image Hosted by ImageShack.us

Još jedan zadnji pogled na dvorac, kako izgleda u svom "večernjem ruhu" - slutim da su boje na ovoj slici takve intenzivne s obzirom na snažne reflektore, koje osvjetljuckaju cijelu dvorsku fasadu.

Toliko za ovaj put, nadam se da ste mi i u ovom virtualnom izletu baš lijepo uživali. Za kraju Vas molim: Ne zaboravite Maloga Patrika, koji nas i našu pomoć zbilja treba!
Unaprijed već hvala, ugodan početak novoga tjedan i srdačan Vam pozdrav moj iz Karlsruhea, do skora, Vaša M.H.Švabica

23.11.2009. u 07:08 • 39 KomentaraPrint#^

četvrtak, 12.11.2009.

PREDBOŽIĆNA MOLBA

DRAGI MOJI ČITATELJI-PRIJATELJI,

imali li išta gore, nego da dijete svoju mamu ne može ugledati, vidjeti, pogledati...? Ima li ijednoj mami išta teže, nego da rođenom dijetetu u oči ne može gledati...?
Malom Patriku od rođenja nema očnih jabučica! :(

Image Hosted by ImageShack.us

"Zaprešić: Zbog iznimno rijetke anomalije oba oka dječaka očekuje mnogo operacija. Patrik (8 mj.) ima kapke, trepavice, čak i suzice dok plače...

U bolnici Sveti Duh nakon porođaja užasnuto sam pitala ima li moja beba oči. Vidjela sam da Patrik ne otvara kapke. Sestra mi nije smjela ništa reći, a tek drugi dan liječnik specijalist potvrdio je moje strahove. Izgubila sam mlijeko u trenu..., prisjeća se Kristina Jandriček (32) iz mjesta Kupljenski Hruševac nadomak Zaprešića.

Dok vraća uspomene, na rukama grli osmomjesečnog sinčića Patrika, rođenog s vrlo rijetkom anomalijom - potpunim nedostatkom očnih jabučica. Na klasičnom ultrazvuku ovaj se nedostatak nije vidio, a nakon rođenja dviju zdravih kćeri Kristina i suprug Dubravko (36) nisu ni pomišljali na nekakve detaljne pretrage u trudnoći.

Patrika su kao treće dijete iščekivali s posebnim veseljem, a šok zbog njegova nedostatka paralizirao je obitelj. Život im se promijenio u trenu.

- Liječnici su ovdje rekli da ništa takvo dosad nisu vidjeli. Patrik ima kapke, trepavice, čak i suzice dok plače. I očni živci su se razvili, ali nema očne jabučice - pričaju Kristina i Dubravko, koji su u lipnju odveli Patrika na operaciju u njemački Rostock.
Tamo su mu iza kapaka ugradili takozvane ekspandere, koji ne dopuštaju očnoj duplji da se sužava. Krajnji cilj je sačuvati prostor za ugradnju očnih proteza, koje bi Patrik trebao dobiti kad navrši pet godina. A dotad on svijet istražuje ručicama. Naučio je da tata Dubravko ima jaku bradu i čudi se kad napipa obrijano lice. Voli glazbu i rado se igra zvučnim igračkama.

S ovakvom anomalijom se rodi dvoje od milijun djece

Motorički je u zaostatku i još samostalno ne sjedi, ali moguće je da je uzrok tomu sljepoća.
Pomažu mu odlasci na rehabilitaciju u Mali dom, za koje HZZO, na žalost, roditeljima ne nadoknađuje putne troškove.
Oftalmolog prof. dr. Nikica Gabrić kaže da je ovakva anomalija iznimno rijetka te da se rodi dvoje takve djece na nekoliko milijuna. - Uzrok nerazvijanja jabučica može biti genetika, ali i neka virusna infekcija u trudnoći - objašnjava dr. Gabrić.

Svi koji žele pomoći malom Patriku mogu uplatiti novac na račun broj :

2360000-3114228229 u Zagrebačkoj banci.

Obitelj možete dobiti na broju telefona: 01/3394-220.
Zahvaljuju svima koji su im dosad pomogli.

Redakcija croatix.eu je kontaktirala Patrikovu mamu Kristinu i dobili smo podatke za lakšu uplatu iz inozemstva:

Zagrebačka banka
Patrik Jandriček
IBAN: HR9523600003237251731
BIC ZABAHR2X


Molim Vas, dragi moji čitatelji-prijatelji, da pomognete i ovaj put, i najmanji prilog bit će malom Patriku dobrodošao! A ukoliko baš i niste u dobroj financijskoj situaciji, MOLIM VAS, da PRENESITE ovaj post jednostavno dalje, ili preko Vašeg bloga ili putem mailova! Unaprijed Vam već od srca HVALA, jer sam uvjerena da ćete pomoći, jer sam uvjerena da će se Kristina ko ludo radovati kada stiže joj pomoć, podrška, kada dobi nadu da će i njen mali Patrik jednom imati očne jabučice ko i svako drugo dijete... Stoga, nekia Vam nije teško pomoći - ne zaboraviote: KAP PO KAP STVARA SE (HUMANITARNI) SLAP!!! I stoga: HVALA VAM, DRAGI MOJI PRIJATELJI!!!



I za kraj i još jedna jesenja slika za Vas, prije nekoliko dana tek sam je slikala:

Image Hosted by ImageShack.us

Srdačne Vam pozdrave od mene, do skora, do čitanja, Vaša M.H.Švabica.

12.11.2009. u 20:08 • 37 KomentaraPrint#^

nedjelja, 01.11.2009.

JESENJI IZLET NA TURMBERG

Dragi moji čitatelji-prijatelji,

vodim Vas danas, onako virtualno, na izlet na 256 metara visoki Turmberg (brdo kule), gdje sam se prošlu subotu provela nekoliko sati, uživajući u suncem okupanoj jesenjoj prirodi, a s kojeg imate krasan panoramski pogled na Durlach, Karlsruhe i cijelu okolinu...

Image Hosted by ImageShack.us

Ime "Turmberg" je to brdo valjda i dobio baš po tome što se ta kula nalazi na vrh brda, i to već od druge polovice 11. stoljeća. Nalazi se na istočnom rubu gradića Durlachu, koj se prvi put spominje 1196. godine i koj je zapravo nešto kao "majka grada Karlsruhea" (o tome ću možda drugom prilikom malo više pisati).

Image Hosted by ImageShack.us

Uspinjača, koju vidite tu iznad na (posuđenoj) slici, najstarija je još radeća uspinjača u cijeloj Njemačkoj. Službeno radi od 1. svibnja 1888. godine. Isprva je bila na vodeni pogon koji je tek 1965. godine zamjenjen električnim. Dužina puta iznosi 315 metara, na kojima uspinjača svladava visinsku razliku od 100 metara na usponu od 35 posto.

Image Hosted by ImageShack.us

Pokraj gornoj stanici uspinjače nalazi se velika zapadna terasa. Prvo što bi povuklo moju pažnju, bio je onaj zanimljivi zidni grafiti tu ispod - naravno, morala sam ga odmah i slikati!

Image Hosted by ImageShack.us

Neposredno iznad stabala imate pogled na gradić Durlach, a u daljini, neposredno ispred horizonta raširi se moj grad Karlsruhe (s desne strane gore oni četiri čudnih stupova pripadaju nogometskom stadionu "Wildparkstadion", gdje Drpić trenutno igra za naš nogometski klub KSC).

Image Hosted by ImageShack.us

Ako se ne varam, ovo ispod bi trebalo biti selo "Groetzingen" sjevernoistočno od Karlsruhe-a.

Image Hosted by ImageShack.us

I sada se približimo samoj kuli - tu sam je snimala s južne strane, zapravo ostatak njene stare zidine, prirodno ukrašen divljem vinovom lozom.

Image Hosted by ImageShack.us

I evo je, sama kula, na koju ćemo se sada penjati (onako virtualno), visoka je oko 28, a deblina njena zidova iznosi 2,5 metara.

Image Hosted by ImageShack.us

Kula ima dvije terase, prva se nalazi na visini od 13 metara i nudi divan pogled na sjever, zapad i jugu:

Image Hosted by ImageShack.us

Nisam mogla odoljeti, već sam snimila (t.j.stavila) svoj grad "iza rešetaka"... :)

Image Hosted by ImageShack.us

S gornje terase, koja se nalazi na vrhu kule i zaokruži gornji izlaz stepeništa kule, imate slobodon pogled u sve četiri pravaca.

Image Hosted by ImageShack.us

Na ovoj terasi se nalaze i dalekozor i jedna tablica s informacijama u kojem smjeru i na kojoj daljini se koja područja, koje mjesto nalazi. Lijep(š)im ljetnim danima nudi Vam se pogled sve do Francuske na zapadu, do Švarcvalda na jugu i jugo-istoku kao i do Odenwalda na sjevero-istoku.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

A i sam pogled prema dole je krasan, pogotovo sada, kada su se drveća tako lijepo ukrasila žutim, zlatnim i rumenim lišćem...

Image Hosted by ImageShack.us

Spustimo se opet dole s kule...

Image Hosted by ImageShack.us

Sad nam valja ići pješice niz ovaj stari, uski stepenasti put iz 1781. godine. Ima mu ukupno 529 stepenica, a ima i vlastito ime, zove se "Hexenstäffele" (mislim da bi se to dalo prevesti kao "puteljak babaroga").

Image Hosted by ImageShack.us

Volim ovu igru blagog vjetra s lišćem, svjetlo i sjenu u žbunju i drvećama naokolo, a Vi...?

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

I sad smo malo skrenuli s puta i nalazimo se na poljskom putu pokraj vinograda na jugu Turmberga.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Iz ovih grožđa proivodi se ovdašnje vino "Turmbergwein". Vino je odlično,ali i prilično skupo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Ispod vinograda, tamo gdje se pojave prve kuće (uglavnom stare vile), u nekom vrtu pokraj ograda našle su se čak još ove slatke divlje jagode, zar nisu lijepe...?!

Image Hosted by ImageShack.us

A i ovaj mi se puž baš dopao, kako lijepi na tom ogradu, kao da se želi još malo nasunčati prije nego što dolazi zima...:)

Image Hosted by ImageShack.us

I s ovom zadnjom slikom tu ispod savršim ovu (Vama virtualnu, a meni nedavno pravu) jesenju šetnju...

Image Hosted by ImageShack.us

Nadam se da Vam se dopao ovaj naš izlet, dragi moj čitatelji-prijatelji, da ste barem u ovim slikama fino uživali. I ako Vam se neka od ovih slika posebno sviđa, slobodno mi to i pišete u komentaru, baš me zanima...

Unaprijed već hvala! Želim Vam ugodan početak novoga tjedna i šaljem srdačne pozdrave iz Karlsruhea, do skora, Vaša M.H.Švabica.

01.11.2009. u 17:22 • 28 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            



Komentari da/ne? Translation Services

M.H.Švabica:

Volim Bosnu - Hercegovinu i Hrvatsku, djecu i dobre ljude, sevdalinke i klapske pjesme, zvukove tamburica i mandolina, modrozeleno more i plavo nebo pun malenih oblaka, jutarnju pjesmu slavuja, jagode i livade pune tratinčica...

x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

HUMANITARNE AKCIJE

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

RECI "NE!" - NO ABUSE OF CHILDREN AS SOLDIERS!


x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

KORISNI LINKOVI


SPISAK KORISNIH HR-LINKOVA


HRVATSKA KNJIŽEVNOST

SREDNOŠKOLJSKE LEKTIRE

KITABHANA - KNJIŽEVNOST BiH

NJEMAČKA KNJIŽEVNOST

POVIJEST NJEM. KNJIŽEVNOSTI

LINK ZA GERMANISTE

NJEMAČKI ONLINE-LEXIKON

ZNANOST

BAMF

x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x
Dragon22@gmx.net
x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x


VIJESTI


JUTARNJI

VEČERNJI

SLOBODNA DALMACIJA

GLAS ISTRE

GLAS SLAVONIJE

DALJE.COM

HIC-Portal

OSLOBOĐENJE - BiH

KLIX.BA

DEUTSCHE WELLE

NJEM. VIJESTI - SPIEGEL

NJEM. DIE WELT

NJEM. ZEIT-ONLINE

KARLSRUHE - NEWS

KAKVO JE VRIJEME...?

HRT RASPORED PROGRAMA



x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

HRT 1 UŽIVO

RADIO SLJEME

TOTALNI FM VELIKA GORICA

TOTALNI FM ZAGREB

RADIO SPLIT

STREAM 1 HR

RAZNE SERIJE ONLINE

ARD-MEDIJATEKA

ZDF - MEDIJATEKA

x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

BESPLATAN DOWNLOAD


WINAMP-PLAYER

REALMUSIC-PLAYER


x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

ZANIMLJIVI BLOGOVI


Gogoo

Alkion

Helix

Maslačak

MO

Tixi

Bookaleta

Bookeraj

Luki 2

Svijet biljaka

Knjigoljub

Edine priče

ZG-Dnevnik

Nepoznati Zagreb

GP - Zagrebancije

Kristalna kruna

Safiris

smisao života

Folklorni blog

Irena - šumarKA

JJA

gustirna

mali jež

More~snova

Slike iz galerije LATICA

x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

SVI BLOGOVI

KNJIGA ZA PLAŽU

E-KNJIGE

ZANIMLJIVI RECEPTI

BLOG BLOG.HR-a

x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x

plejadablue

Kašeta

SKLBLZ

ddadd



.
.
.

.
.
.






























































































Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr